
Świadomość, ile trzeba pochodzić, by coś spalić, hamuje apetyt
25 kwietnia 2013, 06:19Kiedy w menu obok nazwy dania umieści się informację o ćwiczeniach, jakie trzeba by wykonać, by spalić przyjęte z nim kalorie, ludzie ograniczają energetyczność posiłków.

Drukowany w 3D inteligentny hydrożel chodzi, a także chwyta i przemieszcza obiekty
18 maja 2018, 11:18Inżynierowie z Rutgers University opracowali drukowany w 3D inteligentny hydrożel, który "chodzi" pod wodą, chwyta różne obiekty i je przemieszcza.

Dotyk dowartościowuje towar
22 stycznia 2009, 12:41Wystarczy dotknąć przedmiotu w sklepie, by związać się z nim, a przez to chcieć go kupić, w dodatku nawet za wygórowaną cenę.

Glinki radzą sobie z lekoopornymi bakteriami
21 maja 2013, 09:22Kiedyś gliną leczono owrzodzenia, teraz naukowcy odkryli, że za jej pomocą można zwalczać lekooporne bakterie, np. metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA).

Kwaśny smak ryzyka
15 czerwca 2018, 07:33Kwaśne smaki skłaniają ludzi do podejmowania większego ryzyka.

Gips lepszy od penicyliny
18 lutego 2009, 12:51Chińscy naukowcy testują właśnie samosterylizujący rodzaj tynku, którego właściwości bakteriobójcze są ponoć lepsze od penicyliny. Wg twórców, może być stosowany nie tylko przy pokrywaniu ścian (Crystal Growth & Design).

100 000 wpisów w bazie egiptologicznej
10 czerwca 2013, 09:47University of Oxford poinformował, że w bazie Online Egyptological Bibliography (OEB) znajduje się już 100 000 wpisów. OEB to następca Annual Egyptological Bibliography, a celem bazy jest jak najszersza dokumentacja studiów nad starożytnym Egiptem.

Rzymski przemysł wielorybniczy wytępił walenie na Morzu Śródziemnym?
11 lipca 2018, 11:32Badania zademonstrowały, że na rzymskich stanowiskach z Cieśniny Gibraltarskiej odkryto kości wala szarego (Eschrichtius robustus) i wieloryba biskajskiego (Eubalaena glacialis). Wiele wskazuje więc na to, że wielorybnictwo występowało tu już 2 tys. lat temu (dotąd sądzono, że wszystko zaczęło się w XI w. u Basków).
DDMEBT przyspieszy Internet
17 marca 2009, 13:05Najnowsze prace międzynarodowego zespołu badawczego pozwalają mieć nadzieję na powstanie w przyszłości superszybkiego Internetu. Ivan Baggio, profesor z Lehigh University opracował nowy materiał organiczny, który charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami optycznymi oraz zdolnością do łagodzenia interferencji.

Spintroniczny termometr dla komórek
28 czerwca 2013, 11:24Komórki organizmów żywych są tak małe, że można by spodziewać się, iż w każdym miejscu komórki panuje taka sama temperatura. Nic bardziej mylnego. Ostatnio odkryto gradient temperatury w ramach komórki. Precyzyjne pomiary były jednak niemożliwe ze względu na ograniczenia technologiczne